fredag 27 juli 2012

Little Pet Shop tårta/cake


Här kommer Malvas födelsedagstårta med Little Pet Shops på, tårtan skulle helt enkelt ha dessa figurer på sig och det var väl inga problem tänkte jag, tills jag insåg att det finns ju säkert hundra stycken olika! Ella hade packat ihop en påsa med figurer till mig igår kväll som jag kunde ha som inspiration och jag valde ut tre stycken, en fisk, en fågel och en larv/fjäril. I slutändan ändrade jag mig och gjorde en drake på fri hand. Alla djur fick lite passande dekorationer och sedan var den så kallade "Pet Shop" tårtan klar!


Här kommer en närbild på de dundersöta små figurerna, vad tycker ni?


Här kommer även lite fler närbilder på hur tårtan såg ut utöver de små figurerna.
Tårtan i sig består utav vaniljbottnar, annanasmousse, krossad annanas, vaniljkräm, spacklad med vaniljglasyr och täckt med sockerpasta. Dekorationerna är dock gjorda utav marsipan.

torsdag 26 juli 2012

Födelsedagstårta till syskon


Denna tårta skulle bli en gemensam födelsedagstårta till syskonskaran här uppe i backen. Designen skulle efterlikna en tårta som jag gjort tidigare, nämligen sommar-/födelsedagstårtan som Malva hade med sig till skolan för ett tag sedan. Det blev dock lite ändringar, syskonens namn och ålder hamnade uppe på tårtan i form av moln och blommor och så gjorde jag en annan typ av blommor och blad på den här tårtan. Det blev en riktigt söt och personlig tårta enligt mig.


Tårtan består utav vaniljbottnar, blåbärsmousse, citronmousse, färska blåbär och vaniljglasyr. Tårtan är täckte med marsipan och även detaljerna är gjorda i marsipan.

onsdag 25 juli 2012

Våningstårta med nyckelpigor / Ellas födelsedagstårta


Idag fyllde kusin Ella 7 år och det skulle självklart firas med kalas och tårta! Igår bestämde vi som hastigast att vi skulle göra en födelsedagstårta tillsammans så jag har haft en co baker med mig på denna supersöta tårta. Ella fick bestämma själv vad hon ville ha för smaker och dekorationer på tårtan och då hon hade sett de senaste tårtorna jag gjorde så ville även hon ha med nyckelpigor och blommor. Vi bakade tårtan och gjorde även de flesta av blommorna och nyckelpigorna igår och så fortsatte vi idag med restan utav arbetet på tårtan och strax innan kalaset så blev resultatet så här.
Detta är mer eller mindre även min första våningstårta, det blev två våningar + nyckelpigan som också är gjord som en mini tårta.


Här kommer även några bilder på detaljerna som är gjorda i sockerpasta och i marsipan. Innehållet i tårtorna varierar lite grann, den understa våningen består utav vaniljbottnar, citronmousse, blåbärsmousse, färska blåbär och vaniljglasyr. Den översta våningen är gjord med chokladbottnar, hallonmousse, färska hallon och chokladglasyr. Nyckelpigan har vaniljbottnar, chokladkräm och chokladglasyr i sig.


Här kommer även en bild på charmtrollet Ella och tårtan som hon gjorde ett fantastiskt bra jobb på, jag blev riktigt imponerad av vilket fint resultat vi fick ihop tillsammans!

måndag 23 juli 2012

Långpannekaka med röda vinbär


Efter gårdagens plock av litervis med röda vinbär passade jag på att göra en kaka fylld med dessa syrliga och goda bär. Jag kan ju inte vara mer än överlycklig att vi har massor utav svarta- och röda vinbär samt röda- gröna krusbär, här skall det verkligen bakas! Jag har dock inte baka så mycket med denna typ av bär innan så om ni har något bra förslag, skriv gärna det i en kommentar.


Här kommer bilder på de härliga vinbären, dock så var det inte lika kul att rensa dem efter att man har ängat väldigt mycket tid åt att plocka dem!

Här kommer receptet:

Kakan:
1 dl socker
4,5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
150 g smör, rumstempererat
2-4 dl röda vinbär (anpassa efter egen smak)
1 ägg

Smultäcke:
1 dl socker
1,5 dl havregryn
1 tsk vaniljsocker
50 g smör, smält

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200 grader celsius. Blanda de torra ingredienserna och arbeta in smöret för hand, tillsätt sedan ägget och vispa till en jämn massa. Bred ut degen i en långpanna som är täckt med bakplåtspapper. Lägg på önskad möng röda vinbär. Till smultäcket: Smält smöret. Blanda ihop de torra ingredienserna och blanda ner smöret, arbeta ihop ingreienserna för hand och strö sedan över vinbären. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca. 20 minuter. Låt svalna något och servera sedan med glass, grädde eller vaniljsås.

lördag 21 juli 2012

Nyckelpigetårta och korgtårta med nyckelpigor /Ladybug cakes


Det är dags för 70-års kalas och temat denna gång skulle vara nyckelpigor. Det fick bli två tårtor och jag valde att göra den ena just som en nyckelpiga och den andra mer som en korg med lite blommor, nyckelpigor samt en skylt där jag kunde få plats med namn och ålder. Vad tycker ni lyckades jag med tema nyckelpiga?

Båda tårtorna har samma innehåll, chokladbottnar, blåbärsmousse, hallonmousse, färska blåbär och hallon samt spacklad med chokladglasyr innan jag täckt tårtan med marsipan. Några utav detaljerna på korgtårtan är gjord i sockerpasta (bl.a. blommorna) annars är resten gjort i marsipan för en mindre söt och enligt mig, kemisk smak.


Här kommer några närbilder på alla dekorationer som finns med på korgtårtan, ganska simpel blev den i helhet men jag är helt klart nöjd med resultatet.

torsdag 19 juli 2012

Banankaka


Passade på att försöka "rädda" de stackars bruna bananerna här hemma medens jag ändå höll på att göra tårtbottnar inför de kommande tårtorna. Jag slängde ihop en banankaka som provsmakades med en kopp te av panelen här hemma innan den fick en skjuts in i frysen tillsvidare. Kakan i sig är narturligt söt utav bananerna men resterande ingredienser gör att den passar bättre runt jul.

Recept:

270 g ljust muskovadosocker

2 ägg
200 g mosad banan
280 g vetemjöl
140 g smör, smält
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk kanel
1 tsk malen ingefära

Gör såhär:

Värm ugnen till 175 grader Ceslsius.

Smält smöret. Vispa ägg och muskovadosocker ordentligt och blanda sedan ner den mosade bananen. Tillsätt sedan vetemjöl, bikarbonat, bakpulver, kanel och ingefära och vispa tills alla ingredienser blandats väl. Häll i det smälta smöret och häll sedan smeten i en förberedd brödform (2 liter) och grädda mitt i ungnen i ca. 1 timme. Stjälp upp kakan och låt den sedan svalna på ett galler.

söndag 15 juli 2012

Långpannebröd


Jag måste ha fått någon förkärlek till att baka bröd så nu är det bara att öva på olika sorters bröd och så vidare. Jämfört med det förra inlägget så är detta ett "vanligt" bröd inget nyttigt men det är kul att testa lite nytt. Desto mer bröd och bullar som bakas så kommer jag att kunna använda min köksmaskin mer, det ser jag verkligen framemot! Enligt testpanelen här hemma så var brödet riktigt saftigt och gott, så det var ju ett bra betyg i alla fall.


Detta bröd var väldigt simpelt och gjordes i en långpanna, här kommer receptet!

Ingredienser:
5 dl mjölk
2 msk sirap
1 påse Dr. Oetker jäsblandning
1 msk brödkryddor
2 tsk salt
1 dl solrosfrön
5 dl rågsikt
ca. 7 dl vetemjöl

Gör såhär:
Blanda samman alla torra ingredienser. Tillsätt mjölk och sirap och rör samman till en jämn och smidig deg. Klä en djup långpanna ca 30x40 cm med bakplåtspapper. Tryck ut degen i långpannan och låt jäsa i ca 15 minuter. Grädda i 225 grader i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter.
Låt brödet svalna under en bakduk på plåten.

lördag 14 juli 2012

LCHF bröd


Jag fick ett recept på ett LCHF bröd av Johanna som jag testade, jag var väldigt skeptiskt när jag tittade på ingredienserna men resultatet blev faktiskt väldigt bra. Det här var faktiskt första gången jag gjorde bröd så jag visste inte riktigt vad jag skulle förvänta mig men detta bröd kommer det att bakas mer utav framöver. Om man gillar frön och nötter så kommer nog detta vara ett höjdar alternativ för dem som håller sig till LCHF dieten.


Här kommer några fler bilder och receptet på brödet, enjoy!

Recept:

50 g smör
100 g blandade nötter (jag valde valnötter och hasselnötter)
4 dl linfrön
1 dl sesamfrön
1 dl torkade gojibär (går att byta ut mot tranbär eller torkade aprikoser)
50 g kruskakli
2 tsk bakpulver
1 1/2 msk malda brödkryddor
1 dl crème fraiche
250 g keso
6 ägg
2 msk solrosfrön

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader celsius. Smält smöret och hacka nötterna grovt.
Blanda alla ingredienser utom solrosfrön i en skål och häll över blandningen i en smord och bröad brödform. Strö över solrosfrön och grädda brödet i nedre delen av ugnen i ca. 1 timme.

fredag 13 juli 2012

Bröllopstårta med kallor / Wedding cake


 Denna förlovningstårta gjorde jag till Jennie och Jimmy till deras speciella dag. De ville att tårtan skulle likna en som jag gjort tidigare, den som jag gjorde till morsdag fast den skulle vara i två lager. Så jag gjorde en hjärtformad chokladtårta med en ny hallonmousse (superbra blev den!), färska hallon och chokladglasyr, sedan täcktes tårtan med vinröd marsipan. Blommorna, bladen och pärlbanden är gjorda av sockerpasta. Jag fick fria händer på utseendet så jag försökte placera blommorna på ett sammanhängande sätt så att tårtan skulle bli så symetrisk som möjligt.


Här kommer närbiler på några av dekorationerna, ringarna köpte jag på Tårtdecor för endast 10 kr, de blev helt klart en perfekt detalj för detta ändamål! Jag valde att göra en mindre version av kallor jämfört med de som fanns på morsdagtårtan.

söndag 1 juli 2012

Pubtårta


Rickhard fyllde år i veckan och till kalaset som vi hade här hemma så önskade han sig ett barskåp med alkohol, cigarrer osv utöver det så fick jag göra vad som helst. Jag valde dock att göra om hans tårta en aning, då jag inte riktigt fick ihop barskåpet idéerna angående alkoholen tog slut så blev resultatet som på bilderna. Det fick bli två sidor utav samma tårta, ovanifrån så ser den väldigt "old school" ut både när det kommer till färgerna och detaljerna. Det blev två ölsejdlar, jordnötter, cigarrer, barstolar samt ett förkläde och så döpte jag först tårtan till "Rickhard´s" men tillslut så blev det "Rickhard´s Pub". Sedan så var det ju det där med alkoholen också, hur skulle jag få till den på ett bra sätt? Jag valde helt enkelt att skriva alla möjliga sorter runt om tårtan, allt från öl, vin, cider, vodka, drinkar etc. Ni kanske själva hittar någonting som ni gillar?


Tårtan i sig innehåller vaniljbottnar, ananasmousse, krossad ananas och vaniljglasyr, Dekorationerna är gjorda med sockerpasta och texten runt om tårtan är skriven med en ätbar livsmedelspenna.

Michelintårta / Däcktårta


Denna Michelin inspirerade tårta är också tänkt att egentligen tillhöra en annan tårta som inte blev av i sista sekund. Då den förra tårtan fick bli ett extra batteri så blev denna två extra däck med fälj samt själva Michelingubben. Tårtan består utav chokladbottnar, hasselnötsmousse och chokladglasyr. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta.

Bilbatteri tårta


Den här tårtan skulle egentligen blivit en Louis Vuitton väska men så här blev resultatet istället, pga några ändringar halvägs in i bakandet så passade jag på att göra ett bilbatteri till Rickhard som skulle ha kalas här hemma i helgen. Jag gick ut till min morfars bil och tog ett kort på batteriet för att kunna göra ett liknande då jag själv inte hade någon aning om hur ett sådant såg ut. Med tanke på att Rickhard själv kör en volvo så fick det bli ett gammalt hederligt extra batteri i en förenklad version till hans volvo. Det blev även ett par starkablar till tårtan för att få till lite mer dekorationer. Jag blev helt klart nöjd med förvandligen från en väska till detta resultat, eller vad säger ni?

Tårtan i sig består utav chokladbottnar, vaniljkräm, skivad banan, hasselnötsmousse och chokladglasyr. Dekorationerna är gjorda i sockerpasta.